Celorepublikové setkání ředitelů SVČ a DDM

Celorepublikové setkání ředitelů SVČ a DDM

Na tři dny se stal Liberecký kraj hostitelem 14. ročníku Celostátního semináře ředitelů středisek volného času (SVČ) a domů dětí a mládeže (DDM). Pod záštitou Petra Tulpy, náměstka hejtmana pro resort školství. Nejen Žlutá ponorka se mezi téměř 200 delegáty neztratila.

V rámci akce předal vybraným pedagogůum ocenění ministra školství náměstek Michal Urban za dlouhodobou úspěšnou práci s dětmi. Tentokrát slavnostní předávání proběhlo na Ještědu, kam se všichni delegáti v rámci aktivního odpoledne přersunuli.  Jednou z oceněných byla i Věra Bártová, ředitelka SVČ Sluníčko Lomnice nad Popelkou.

„Setkání sloužící k výměně zkušeností ředitelů DDM a SVČ považuji za velmi důležité, stejně jako jejich celoroční úsilí. Práce s dětmi je náročným a nekončícím procesem, ve kterém je každý nový nápad vítán. Rozumné a smysluplné využití volného času dětí a mládeže je totiž nejlepší prevencí proti všem patologickým jevům," uvedl Petr Tulpa, náměstek hejtmana pro resort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti.

Celostátního semináře, který se konal od čtvrtka 7. do soboty 9. listopadu 2019, se zúčastnilo téměř 200 ředitelů a jejich zástupců ze 180 školských zařízeních.

První den měli účastníci možnost navštívit DDM a SVČ Libereckého kraje a čerpat tak z jejich zkušeností.

Žlutá Ponorka Turnov inspirovala téměř 20 ředitelů a jejich zástupců. Své brány delegátům otevřela také iQlandia, kde se měli kromě klasické exkurze možnost zúčastnit dvou vzdělávacích programů Planetárium a IQFABLAB. Večer pak proběhla panelová diskuze k tzv. „Šablonám", neboli zjednodušeným projektům ESF v rámci Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání.

Část dopoledního programu druhého dne proběhla v Kongresovém centru Babylon. Jako ukázku jedné z dominant Libereckého kraje nabídli organizátoři ředitelům oběd v restauraci horského hotelu Ještěd. Odpoledne zaplnily workshopy, které byly zaměřeny mimo jiné na legorobotiku, timemanagement, youtubering, legislativu a čerpání a úpravy v Šablonách II. V rámci akce proběhlo také Republikové shromáždění delegátů Sdružení pracovníků domů dětí a mládeže v ČR.

Celou akci zakončil slavnostní večer, který se odehrával v kulisách a kostýmech První republiky. Zde obdrželi ocenění ředitelé upomínkový předmět vyrobený v novoborských sklárnách, a to malý skleněný Ještěd.

Akce proběhla ve spolupráci Národního institutu dalšího vzdělávání Ministerstva školství, mládeže, tělovýchovy ČR.

Naši partneři
TURNOV
Crytur
Trevos
Grupo Antolin Turnov
Ontex
Liberecký kraj
JUTA a.s.
MŠMT
DIAS
Geopark Český ráj