Děti vdechly život společnému městu

Děti vdechly život společnému městu

Dvě stě deset stavebnic LEGO a volné kostky o celkové hmotnosti půl tuny. Tolik materiálu stačilo sedmadvaceti malým stavitelům, aby z něj v Turnově za 4 dny postavily opravdové město.

  Že šlo téměř o metropoli dokazují stavby jako: letiště, mrakodrapy, přístav s majákem nebo nákladové nádraží. Nad městem se již třetí den vznašely vrtulníky a dopravní letadla. „Scházeli jsme se 4 podvečery za sebou vždy od půl páté a společnými silami jsme plnili stavbami speciální stůl s plochou téměř 11m2", vysvětluje Tereza Marková, jedna z realizátorů akce. "Děti často, jako správní projektanti, sami přicházeli s návrhy, co ještě nám ve městě chybí. Zdaleka ne všechno totiž bylo postaveno podle návodu konkrétní stavebnice, ale naopak dle přání a fantazie dětí. Vznikaly tak stavitelské týmy které měly své zadání - například postavit nemocnici, kostel nebo veřejné WC.", doplnil Petr Boudný.
  Jedinečný "lego projekt" funguje díky dětskému odboru Církve bratrské již 9 let, týden co týden se staví ze stejných kostek v různých místech republiky nové originální město. Realizátorem tohoto projektu v Turnově se již potřetí stal klub křesťanského dorostu, který funguje pod Žlutou ponorkou téměř 7 let.

POMOZTE NÁM STAVĚT DÁL
  Všechny krabice jsou odvezeny, klub a lego kroužky však fungují celý rok. Rádi bychom na akci navázali postupným rozšiřováním vlastních zásob. Proto jsme se rozhodli vyhlásit "Sbírku nepotřebných lego kostek". Pomůžete nám získat další stavební materiál?

  Pokud máte doma jakékoli, třeba poškozené, díly, desky, kostičky, nenechte je zahálet! V našich kroužcích využijeme i zdánlivě bezcenné dílky. Materiál je možné přinést kdykoli v čase PO-ČT 13-17 hod. vedoucím volnočasového klubu, kteří dar zapíší. Předem děkujeme za jakýkoli příspěvek. Významné dárce oceníme slevovými kupóny na kroužky či kurzy tohoto nebo příštího školního roku.


Vernisáž, ocenění a ... balení
  Poslední den legoprojektu v sobotu 19.10. dopoledne si hotové městečko mohli prohlédnout nejen rodiče dětí, ale i veřejnost. Krátce po otevření to v sále vypadalo jako v úlu. Děti nevěděly, se kterou legohračkou se dříve potěšit. Největší zájem byl o dlouhý legovlak na dálkové ovládání. „Ještě jsem ho naživo neviděl. Doma mám na ovládání malé auto. Tohle je ale něco úplně jiného." neskrýval nadšení osmiletý Filip.
  Oceňeny byly přínosné stavby pro společnost, největší stavby, ale i nejnápaditější doplňky a nejmladší stavitel, kterému bylo 6 let. Naopak nejstarší mládež, která se na stavbě podílela byli dobrovolní pomocníci, kteří nejen pomáhali dětem při stavbě, ale především po skončení vernisáže pomohli s náročným rozebíráním. Další týden už putuje lego jinam, kde ze stejných kostek vyroste jiné město. Chceme poděkovat nejen dobrovolným pomocníkům a vedoucím klubu křesťanského dorostu, kteří nakonec dali vše do přihrádek a krabic, ale i rodičům, kteří nám s tím pomohli. 

autor: Tomáš Zakouřil

Fotogalerie - autor: Pavel Dvořák

Naši partneři
TURNOV
Crytur
Trevos
Grupo Antolin Turnov
Ontex
Liberecký kraj
JUTA a.s.
MŠMT
DIAS
Geopark Český ráj