Orienťácké tábory: Krčkovice

Orienťácké tábory: Krčkovice

Tradičních prázdninových táborů zaměřených na orientační běh není mnoho, ale přesto se takové najdou. Krčkovické sportovní tábory mají dlouholetou tradici a odchovaly několik generací orientačních běžců. Zájem o ně neustále roste, letos jsme 60 míst naplnili ihned v den otevření přihlášek.

Krčkovický tábor se nachází cca 4 kilometry jižně od zámku Hrubá Skála v blízkosti Věžického rybníka (“Věžáku”) známého z filmu Jak dostat tatínka do polepšovny. Zázemí tábora poskytují stany s podsadou, dále pak budovy na okraji skalnatého kaňonu. Tam se nachází malá kuchyňka, zastřešená jídelna a kancelář pro vedoucí. Tábor funguje v nynější formě přibližně 30 let, navíc v poledních letech byly vzhledem k velkému zájmu zavedeny dva turnusy- týdenní s dětmi do 10-ti let a dvoutýdenní tábor dětí do 16-ti let.

Letošní společné táborové foto

Nezbytnou součástí táborového programu je humuscross, štafetový závod v bažinách a ve skalách, jenž je unikátním patentem krčkovického tábora. Dále děti každoročně vymýšlejí týmové tanečky a divadelní představení. Samozřejmostí jsou běhací i šifrovací hry s různou tématikou.

Atraktivitu nádherného prostředí dokazuje zájem našich reprezentantů – na tábor se jich jen letos přijelo podívat 10. Jako přímí účastníci se po Mistrovství Evropy Dorostu zúčastnili Jakub Chaloupský, Adéla Vandasová a Lukáš Vitebský, na táboře pár dní pobyla i Tereza Chrástová. S přípravou táborových her pak několik dní pomáhala Denisa Kosová a pozdější účastníci juniorského MS - Vít Koštejn, Barbora Chaloupská, Daniel Vandas a náhradník Ondřej Hlaváč. Na návštěvu přijel i reprezentant Pavel Kubát.

Bitva proti Taupům s papírovými koulemi

Hlavní programovou vedoucí tábora je nyní Markéta Maky Poloprutská, bývalá juniorská reprezentantka, která se zúčastnila JMS 2011 v Polsku. My jsme se jí zeptali na pár otázek:

Je náplň Krčkovického tábora spíše jako orienťácké soustředění nebo jsou na programu klasické táborové hry?
Jako orienťácké soustředění bych to rozhodně nenazvala, tréninků zas tolik není, kdyby jich bylo mnoho, děti by to nebavilo. Na programu jsou tedy různé táborové hry (většinou jakkoli běhací a někdy i s využitím mapy) a samozřejmě nechybí celotáborovka.

Kolik dětí se tábora účastní? Jedná se výhradně o orienťáky z okolí?
Když jsem jela poprvé jako praktikantka (cca 5-6 let zpátky), bylo 40 dětí a 4 družstva, poslední roky byl limit 55 a vždy se naplnil, avšak letos se tábor přímo přeplnil a bylo poprvé 60 dětí. Nejvíce jezdí táborníci z Ještědské oblasti a z Hradce Králové. Spí se výhradně v klasických stanech s podsadou.

Jaké bylo téma letošního ročníku tábora?
Letos jako téma zvítězili Mimozemšťané, kteří se dostali na planetu Zemi.

Kolik orienťáků jste stihli během tábora odběhnout?
Měli jsme tři individuální tréninky – hromaďák, sprint a middle. Poté nechyběla tradiční týmová Krčkola (obdoba finské Jukoly) a zkusili jsme i Fofolacup.

Jaká hra sklidila u dětí největší úspěch?
Dle bodování her vyhrály jasně vysílačky (boj s papírovými koulemi a zabíráním stanovišť), dále mělo nejvíce bodů spaní v lese a poté klasická sbíračka papírků v lese, kdy jsou děti chytány vedoucími.  Ještě závěrečný boj proti záporným Taupům byl úspěšný (to se musely identifikovat obličeje šéfů gangu)...

Díky za rozhovor.

25.7.2018         zdroj: O-news.cz

Naši partneři
TURNOV
Crytur
Trevos
Grupo Antolin Turnov
Ontex
Liberecký kraj
JUTA a.s.
MŠMT
DIAS
Geopark Český ráj