Tajemství ukrytá v kameni

Tajemství ukrytá v kameni

Neživá příroda je fascinující a skrývá mnohá tajemství! I kameny mají svou DNA... zkameněliny mají své příběhy... Vnitřní krásu kamene je třeba trpělivě hledat.

Již minulou zimu jsme začali realizovat dopolední výukové programy pro ZŠ na téma mineralogie a neživá příroda. Aktivity probíhají v budově Žluté ponorky nebo přímo ve školách. Děti se v programu dozvídají, jak vznikají základní horniny, jaké jsou vlastnosti minerálů a odkud se berou drahokamy. Mohou si osahat zkameněliny a dozvídají se jak a kdy vzniknou. Z "ošklivého" kamene si zpracují vlastní broušený kámen.

Mezi učiteli byl o náš program zájem, bohužel jsme museli slibně rozběhlý projekt přerušit kvůli pandemii a ani v červnu nebo září nebylo možné pokračovat. Věříme, že až se situace uklidní bude možné navázat a nadále rozvíjet u dětí zájem nejen o živou, ale i neživou přírodu. Pro ty, kdo se nechají tímto zájmem strhnout nabízíme ve Žluté ponorce odpolední mineralogické kroužky.

Odhalovat některá z tajemství ukrytých v kameni mohou děti 4.-5.tříd ZŠ pod vedením pracovníka Geoparku- Český ráj ing.Jana Mertlíka a Ing. Jana Bubala odborníka z Muzea Českého ráje.

A jak to s dětmi probíhá? Třídu rozdělíme přibližně na polovinu. Jedna skupina si v mineralogické dílně vlastnoručně vybrousí drahý kámen a dozví se o vzniku drahokamů. Druhá půlka se seznamuje se základními vlastnostmi minerálů formou hry. Následně si skupiny činnosti vymění a po 1,5 hodině celkového času odchází třída zpět do školy.

Program je spolufinancován Evropskou unií, je podpořen ze strukturálních fondů OP VVV.

Aktivity realizujeme v nově rekonstruované mineralogické dílně Žluté ponorky díky podpoře projektu MAP Turnovsko II.


Naši partneři
TURNOV
Crytur
Trevos
Grupo Antolin Turnov
Ontex
Liberecký kraj
JUTA a.s.
MŠMT
DIAS
Geopark Český ráj