30 let Výtvarného salonu dětí a mládeže Jawor - Turnov

30 let Výtvarného salonu dětí a mládeže Jawor - Turnov
Výtvarný salon je česko-polská přehlídka výtvarných prací. Vznikl v polském Jaworu roku 1991 a během let se rozšířil do Čech. Zakladatelkou Výtvarného salonu byla tehdejší ředitelka Regionálního muzea v Jaworu, historička umění, paní Anna Grynszpan, která dodnes salon na polské straně připravuje. Každoročně se zde sejde víc než 350 prací z obou regionů. Přehlídka je prezentována podzimní výstavou v Polsku a jarní výstavou v Čechách. Výstavy jsou tak nejen prezentací nejzajímavějších prací za uplynulý rok, ale také hojným zdrojem inspirace pro pedagogy výtvarných oborů a mladé výtvarníky.

Je mi ctí a radostí být součástí projektu, který trvá tak úctyhodnou dobu. K rozšíření do Čech došlo v návaznosti na spolupráci paní Grynszpan s kurátorem Muzea Českého ráje Miroslavem Coganem na projektu Umělci Euroregionu Nisa, který pracoval s dospělými výtvarníky. V roce 2003 díky spolupráci muzeí navázal na projekt pro dospělé projekt pro děti a mládež a rozvinul tak původně polskou akci v mezinárodní přehlídku výtvarných děl dětí a mládeže.

Roku 2008 převzalo od muzea štafetu Středisko volného času Žlutá ponorka Turnov. Od té doby se každoročně na podzim scházíme v jaworském muzeu
s kolegy z Polska a hodnotíme zaslané výtvarné práce ve čtyřech kategoriích. (I. k. mateřské školy do 6 let, II. k. ZŠ 7-10 let, III. k. ZŠ 11-13 let, IV. k. 14-18 let) Na slavnostní vernisáž do Jawora pravidelně organizujeme zájezd pro vystavující mladé výtvarníky a jejich pedagogy a exkurzi po krásách partnerského města. Na polskou výstavu navazuje česká v turnovském Muzeu Českého ráje, které i nadále zůstává partnerem projektu.
A tak se mohou i ti, kdož s námi v Jaworu nemohli být, potěšit krásou a fantazií dětských prací.

Poté, co jsme převzali Salon od muzea, začali jsme přemýšlet, jak ho posunout o kousek dál. Šlo nám o to, vytvořit prostor pro živé a neformální setkávání dětí z Čech a Polska přímo při výtvarné činnosti. Postupně se nám podařilo realizovat čtyři česko-polská setkání, kde se děti v rámci programu v Čechách věnovali společné tvorbě, poznávání zajímavých výtvarných technik a také krás našeho ráje. Tyto akce ocenili nejen jejich účastníci, ale také naši podporovatelé. Poslední ze setkání v roce 2013 nazvané ČLOVĚK A PROSTOR, získalo 1. místo Euroregionu Nisa v kategorii Kultura-Vzdělávání-Sport. Jsme proto velmi rádi, že naše dlouholetá spolupráce s polskou stranou přináší stále ovoce a těšíme se, že bude i nadále úspěšně pokračovat. 


Za Žlutou ponorku Lada Capoušková, koordinátorka projektu na české straně.


Naši partneři
TURNOV
Crytur
Trevos
Grupo Antolin Turnov
Ontex
Liberecký kraj
JUTA a.s.
MŠMT
DIAS
Geopark Český ráj