Adaptační skupiny na palubě Ponorky

Adaptační skupiny na palubě Ponorky

Od začátku ruské agrese jsme v Ponorce vytvářeli prostor pro výuku a další program pro děti a mládež rodičů, kteří před válkou utekli z Ukrajiny. Celkem prošlo naším kontaktním centrem "KOTVA" za 4 měsíce 119 dětí do 18 let. Řada z nich ovšem přišla jen na pár dní.

První vlna byla velmi živelná a naše malé prostory často praskaly ve švech. Časem se podařilo nastavit pravidelný režim pro děti, které nebylo možné umístit do škol.  Žáci 6 - 14 let k nám docházeli 5 dní v týdnu vždy na celé dopoledne a díky veliké obětavosti řady učitelů a dobrovolníků mohla probíhat standardní výuka češtiny ve třech skupinách. Dle slov učitelů turnovských ZŠ bylo často na nově nastoupivších dětech znát, že zkušeností v Ponorce prošly.

  Během prázdnin jsme experimentovali s příměstskými tábory a realizovali i dva úspěšné česko-ukrajinské turnusy po 15ti dětech z obou zemí. V současnosti nám zůstala jen malá adaptační skupinka čítající 12 dětí, které z kapacitních důvodů nebyly přijaty do turnovských MŠ/ZŠ.

  Rád bych touto cestou poděkoval vedoucím a dobrovolníkům, kteří se na chodu kontaktního centra podíleli. Z učitelů češtiny to byli paní učitelky: Holečková, Sehnalová, Islová, Marková, Zakouřilová, Matoušková, Drahoňovská, Codrová, Součková, Shimonová a vedoucí příměšťáků Martina Mastníková. Z ukrajinských vedoucích pak děkujeme především Alině Bondarenko a Tetianě Lypské, dále to byli Polubentseva, Syvak, Kormosh, Čornaja, Krasnozon, Hluschenko a další.

  Chci toto krátké sdělení uzavřít konstatováním, že děti jsou všude na světě různé a s životními obtížemi se vyrovnávají také různě. Věřím, že otevřená Ponorka jim může nesnadný úděl částečně ulehčit a povzbudit je k vlastní aktivitě.

  Tomáš Zakouřil


Naši partneři
TURNOV
Crytur
Trevos
Grupo Antolin Turnov
Ontex
Liberecký kraj
JUTA a.s.
MŠMT
DIAS
Geopark Český ráj